Krokiety

KrokietyOferujemy krokiety z chrupiącą panierką, znakomitym ciastem i aromatycznym farszem. Bazujemy wyłącznie na naturalnych składnikach i sprawdzonych recepturach, co stanowi gwarancję najwyższej jakości.

Można u nas zamówić:

  • krokiety z mięsem: doskonale doprawiony mięsny farsz otoczony smacznym ciastem naleśnikowym
  • krokiety z kapustą i grzybami: połączenie soczystej, kwaszonej kapusty z leśnymi grzybami i ciastem naleśnikowym

Chętnie odpowiemy na każde pytanie.

 

Historia krokietów w pigułce

Smażone w tłuszczu warzywa lub mięso w cieście to danie, które znane było już w czasach starożytnego Rzymu. Potrawę tę udoskonali Francuzi, dodając do przepisu chrupiącą panierkę. Nazwa „krokiet” wywodzi się właśnie z języka francuskiego – od słowa crouquer, oznaczającego „chrupanie”. Najstarszy zapisany przepis na krokiety opracowany został w XVII wieku przez szefa kuchni króla Ludwika XIV – François Massialota. Do sporządzania tej potrawy wykorzystywano wówczas mięso oraz trufle i spik w słodkiej bułce i jajku, smażone w smalcu.

Krokiety w polskim wydaniu znane były już w XIX wieku. Początkowo wypełniano je kiszoną kapustą i grzybami, z czasem ten ostatni składnik był zastępowany przez tańsze pieczarki.